Biografie

 

Joël Monster (1984)

Na afgestudeerd te zijn als grafisch vormgever in 2002 en als ware natuurliefhebber rolde Joël al snel in de wereld van de natuurfotografie. De perfecte combinatie om bezig te zijn met het creëren van beeld, op de meest verrassende locaties, met het mooiste onderwerp, de natuur.


Voor Joël is natuurfotografie meer dan alleen maar mooie plaatjes schieten. Fotograferen is het vastleggen van een moment of emotie, het beeld moet sprekend zijn en de kijker doen inspireren. Tegelijkertijd wil hij de kijker bewust maken van de kwetsbaarheid van de natuur om ons heen. Iedere dag verdwijnen er grote hoeveelheden bos en smelten er grote ijskappen op de Noordpool. De mens heeft de natuur nodig om te kunnen ademen, laten we er met respect mee omgaan.

 

Joël legt de lat hoog voor zichzelf door altijd maar weer kritisch naar zijn eigen beelden te kijken en nooit te snel tevreden te zijn. Iedereen heeft immers tegenwoordig een camera en kan een knopje indrukken, niet te spreken over de duizenden foto’s die iedere dag erbij komen op het internet. Er moeten voor hem altijd bepaalde ingrediënten aanwezig zijn, zoals de juiste timing, licht en compositie, om ervoor te zorgen dat een beeld succesvol is, of anders in de digitale prullenbak verdwijnt. Zijn doel is dat ieder beeld de kwaliteit heeft dat het zo aan de muur kan als fine art print.

 

Natuurfotografie is een vrij breed begrip aangezien je vogels, dieren, insecten, details en landschappen kunt fotografen of combinaties daarvan, bijvoorbeeld een vogel in het landschap. Joël heeft door de jaren heen al deze vormen van natuurfotografie ondervonden maar is toch het meest gecharmeerd van het landschap, wat dan ook logischerwijs zijn hoofdmoot is geworden. Met reizen en fotoprojecten naar onder andere IJsland en Spitsbergen is hij continu opzoek naar de diversiteit van de natuur en hoe dit zo puur mogelijk vast te leggen. Wanneer de meeste mensen binnen blijven gaat hij juist op pad, ’s morgens vroeg, ’s winters en in de herfst. Juist op de momenten dat de natuur zich van zijn beste maar soms ook guurste kant laat zien.

 

Joël deelt zijn fotografie kennis ook graag en organiseert en begeleidt macro- en landschapsfotografie workshops en fotoreizen bij Fotoreisspecialist. De natuur is immers van iedereen, laten we er met z’n allen van genieten zolang het kan.

Verder geboren en getogen Dordtenaar, nu woonachtig in Rotterdam en trotse papa van dochter Liv en partner van Deborah.

Foto’s door Walter Spoor en Jasper Doest

 

 

Foto door Joël Monster zelf middels een camera-afstandsbediening. Genieten van het winterse IJslandse landschap.