Foto van de maand januari 2015

De winter verloopt momenteel nog wat stroef. We hebben wel wat sneeuw gezien maar niet zodanig dat je zegt, laat ik mijn snowboots eens uit het stof tevoorschijn halen. ’s Nachts schommelt het een beetje rond het vriespunt, en overdag vaak iets daarboven met helaas ook de nodige neerslag. Maar ik probeer gemotiveerd te blijven door mezelf in te fluisteren dat ieder weer fotografie weer is, mits je er maar het juiste onderwerp bij uitzoekt.

Mijn eerste foto van 2015 maakte ik een aantal dagen geleden. Gelukkig had het die nacht licht gevroren dus had ik in de ochtend hier en daar wat rijp aan de grond. Het was niet veel, maar beter iets dan niets. Specifiek op zoek geweest naar details in het landschap omdat er deze ochtend geen sneeuw, mist of spectaculaire zonsopkomst present waren.

Bij het fotograferen van details in het landschap moet je volledig anders kijken dan bij “gewone” landschapsfotografie. Waar ik bij landschappen vaak op zoek ben naar diepte en lagen, ben ik bij details veel meer op zoek naar structuren, patronen en kleuren. Het is een wat kunstzinnigere vorm van landschapsfotografie en daardoor uitermate geschikt als print voor aan de muur. Om van iets wat zo doodgewoon is, in dit geval wat bladeren, iets moois of zelfs bijzonders te maken, is een kunst op zich. En de uitdaging daardoor des te groter.

Enfin, de winter is nog niet voorbij, in afwachting wat het nog allemaal brengen zal.

 

Locatie:

Biesbosch

Technische gegevens:

Nikon D800E + Nikon AF-S 105mm F/2.8 VR
105mm – ISO 100 – 1/3s – F16