Foto van de maand augustus 2014

30.000 ton aangespoelde dode haringen. Een niet alledaags IJslands beeld, echter helaas ook niet een eenmalige gebeurtenis. Deze enorme vissterfte heeft nu al een aantal keer plaatsgevonden en iedere keer in dezelfde fjord in het westen van IJsland. Een aantal jaren geleden gebeurde het al eens, vervolgens in december 2012 spoelden weer tienduizenden dode haringen aan. Slechts een maand later in januari 2013 herhaalde deze apocalyptische gebeurtenis zich weer. Op dat moment zaten we in het noorden van IJsland. We zijn vrijwel direct nadat we het hoorden naar het westen gereden om getuigen te zijn van deze vreemde doch verschrikkelijke natuurramp. Toen we aankwamen schrokken we al van de hoeveelheden die reeds waren aangespoeld, echter toen het na een paar uur eb werd verschenen er nog veel meer op de bodem van de fjord. De exacte reden van de enorme vissterfte is nog steeds niet helemaal duidelijk, al lijkt het er sterk op dat de haringen in te grote aantallen komen overwinteren in de fjord. Vervolgens ontstaat er een tekort aan zuurstof in het water waardoor ze allemaal een verstikkingsdood ondergaan. De enorme vissterfte is een beeld wat ik niet snel zal vergeten. Echter het eerste wat naar boven komt als ik er aan terug denk is de lucht van rotte vis die er hing, ik benadruk duizenden rottende vissen.

Ik heb sinds de gebeurtenis de foto’s nog niet eerder laten zien echter vond ik het nu een goed moment. In het nummer augustus/september 2014 van het natuurfotografie magazine Natuurfotopassie sta ik samen met collega fotograaf Walter Spoor in het blad met een artikel over deze haringramp. Het Natuurfotopassie magazine is een 100 pagina dik magazine vol met inspirerende natuurfotografie, aanrader!

Voor de mensen die wel geïnteresseerd zijn in IJsland maar niet in dode haringen, de fotoreis winters IJsland 2015 staat online. Ga mee en laat je inspireren, ga mee en ervaar het!

 

Locatie:

IJsland

Technische gegevens:
Nikon D800E + Nikon 24-70mm F/2.8
24mm – ISO 100 – 1/10s – F18