Foto van de maand april 2014

Soms zie je ze meteen, soms zie je ze helemaal niet. Vaak genoeg verdwaal ik in de zoektocht, vergeet ik de tijd en alles om me heen. Dan ben ik weer opzoek naar lijnen of structuren, kleuren of contrasten, en dan…, dan komt daar weer het stemmetje in mijn hoofd wat zegt, “waar ben je nou eigenlijk naar opzoek”? Wat wil ik laten zien aan de mensen, en hoe?

De eeuwige zoektocht naar composities, goed uitgewerkte composities. Waarom? De compositie van een foto is als een verhaal uit een boek. Is het verhaal interessant en goed uitgewerkt, dan blijf je lezen. Daarbij is niet alleen belangrijk wat je verteld maar ook hoe je het verteld. Een goede compositie maakt het beeld interessant en dus leesbaar voor de kijker.

Gelukkig hoeft een compositie niet altijd heel complex te zijn om toch boeiend te kunnen zijn, net als in deze foto. Ik was hier eigenlijk opzoek naar een weidse foto, totdat het eerste licht deze bergtoppen, een paar honderd meter verder, mooi zacht verlichte. Snel gewisseld van objectief en geanticipeerd op het licht en op mijn gevoel. Haastig te werk gaan pakt vaak verkeerd uit maar soms moet je risico’s durven nemen, maakt het allemaal net wat spannender.


Locatie:

IJsland

Technische gegevens:

Nikon D800E + Nikon 70-200mm F/4.0
165mm – ISO 100 – 1/5s – F16